Mede

Mede

DRUID'S MEAD

Druid's Mead is mede, een zoete wijndrank op basis van honing. Mede was erg populair in het oude Europa, vooral bij de Kelten en de Vikingen maar ook in het Oude Griekenland. Druid's Mead is een zachte mede.

Inhoud: 0,75 L
Alcoholgehalte: 10,5%

U dient minimum 18 jaar oud te zijn om dit product aan te kopen.


Prijs per fles: € 10




Hoe bestellen?

Het is enkel mogelijk om mede aan te kopen via afhaling in Wilrijk (Antwerpen), wij kunnen helaas geen flessen via pakketdienst verzenden.

Gelieve met ons contact op te nemen om een afspraak te maken voor afhaling, met vermelding van het aantal flessen dat je wenst te bestellen. Je kan reeds bestellen vanaf 1 fles.

Betaling gebeurt ter plaatse bij afhaling, en kan met cash, Payconiq of bankkaart.
Indien je wil betalen via overschrijving, dien je de overschrijving vooraf te doen en dient deze bij ons ontvangen te zijn voordat je je bestelling kan afhalen.

Opgelet: wij hebben géén fysieke winkel met vaste openingsuren. Afhaling kan dus enkel op afspraak!



Wat is mede?

Mede is een alcoholische drank gebaseerd op honing, water en gist. Het wordt in de volksmond “honingwijn” genoemd, waarbij men dan eigenlijk verwijst naar wijn waar de honing achteraf bij werd toegevoegd. Mede wordt ook gebrouwen zoals wijn, maar dan op basis van honing in plaats van op druiven. In bepaalde gevallen worden ook kruiden en fruit toegevoegd aan het brouwproces.

Het woord “mede” is afkomstig van het Germaanse “medu-” wat honing of zoete drank betekent. De oorsprong van de drank ligt in een ver en onduidelijk verleden, maar het was reeds bekend bij de Hindoeïstische Veda’s zo’n 3500 jaar geleden. Het was de drank bij voorkeur in het Oude Griekenland, en het was ook populair bij de Keltische en Germaanse stammen van Europa. In het Keltische “Hochdorf” graf in Duitsland werden negen drinkhoorns en een bronzen ketel voor 500 liter mede teruggevonden!

Na verloop van tijd werd mede vervangen door wijn en bier, maar bij de Noorse volkeren, zoals de alom bekende Vikingen, bleef het nog lang populair. Ook in de middeleeuwen werd nog mede gedronken, en de Brits-Keltische barde Taliesin schreef omstreeks 600 – 700 n.C. de “Kanu y med” (het Lied van de Mede). In Europa was het traditioneel om een pas gehuwd koppel te voorzien van genoeg mede voor een ganse maand, om zo geluk en vruchtbaarheid te verzekeren; vandaar dus het Engelse woord “honeymoon”.

Binnen de moderne Druïden en andere natuurtradities (zoals de Germaanse Asatru) wordt mede geregeld gedronken uit een echte drinkhoorn, voor allerhande ceremonieën. Mede kan ook gedronken worden als aperitief, want vergeet niet: met honing in de mede, koppel je het gezonde aan het aangename! 

 


Mede mixen

Je kan mede perfect op zichzelf drinken, bijvoorbeeld als dessertwijn of gewoon als tussendoortje. Je kan echter ook experimenteren door mede te combineren met andere dranken. Hieronder vind je een paar voorbeelden.


Druid's Delight
Doe een beetje mede in je glas, vul de rest van het glas met schuimwijn, en voila: je hebt een Druid's Delight. Hierdoor combineer je twee smaken en voeg je bubbels toe aan je mede. Probeer verschillende verhoudingen uit, maar hou de hoeveelheid mede beperkt (hooguit één derde), zoniet overmeestert de honingsmaak die van de schuimwijn. Je kan uiteraard ook experimenteren met verschillende soorten schuimwijn, want elke soort smaakt anders en dus geeft ook de mix telkens een andere smaak. Nog een weetje: als je échte champagne gebruikt, mag je je drankje een Druid's Delight Deluxe noemen!

Celtic Elixir
Hou je wel van de zoete smaak, maar beperk je liever het alcoholgehalte, ga dan voor een Celtic Elixir. Doe een beetje mede in je glas, en vul de rest van het glas met sinaasappelsap. Ook hier kan je verschillende verhoudingen uitproberen, maar hou wederom best de hoeveelheid mede beperkt zodat de smaak niet alles overmeestert. 

Wil je nog meer experimenteren? Probeer dan eens een klein beetje vlierbloesem toe te voegen!

Mede is geen alledaagse drank, drink het dus met mate want genot van kwaliteit is belangrijker en gezonder dan genot van kwantiteit!
 

 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN